vacature Jeugdconsulent

vacature Jeugdconsulent

Reageren op de vacature Jeugd Consulent? (of Jeugdconsulent?)

Voordat je reageert op de vacature JeugdConsulent is het goed te weten wat deze functie precies inhoudt. Daarom zetten we graag een paar zaken voor je op een rijtje.


Wat doet een Jeugdconsulent binnen het Sociaal Domein?

Binnen het Sociaal Domein is Jeugdhulp een groot onderdeel. Als jeugdconsulent help en ondersteun je jeugdigen en gezinnen van gemeenten wanneer zij moeilijkheden of gezinsproblemen ervaren. Denk hierbij aan (v)echtscheidingen, misbruik of bijvoorbeeld mishandeling. Of andere vormen die de rust en veiligheid van het kind aantasten. Daarnaast kan je als Jeugdconsulent ook om hulp worden gevraagd bij aanvraag van voorzieningen zoals opvoedondersteuning, begeleiding en zwaardere instrumenten.

Je gaat helpen in het zoeken naar een voorziening om het probleem op te lossen wanneer het gezin dit op eigen kracht niet lukt. Dit doe je door samen met het gezin het probleem te bekijken en door in gesprek te gaan; op die manier bespreek je de hulpvraag. Wanneer de hulpvraag bekend is kan worden gekeken naar de oplossing. Elke situatie is echter anders en dit maakt het werk van een Jeugdconsulent afwisselend en uitdagend.


Wat zijn de kwalificaties of vooropleiding van een Jeugdconsulent?

Regelmatig zie je in de vacature Jeugdconsulent dat het van belang is dat je een relevante opleiding hebt gevolgd. En, jeugd is een vak apart binnen het Sociaal Domein. Zo kan je te maken krijgen met situaties die niet alledaags zijn en de hulp voor een kind is anders dan de hulp zoals je die biedt als Wmo Consulent. Het is voor een Jeugdconsulent dus belangrijk om een relevante opleiding afgerond te hebben op minimaal hbo-niveau. Hierbij zijn opleidingen zoals Pedagogiek en Sociaal Werk met uitstroomprofiel Jeugd goede vooropleidingen om afgelegd te hebben. Een Jeugdconsulent en de Jeugdwet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de Jeugdwet zijn echter alle wettelijke taken van de gemeente vastgelegd. Het is daarom van belang dat je goed bekend bent met de Jeugdwet en weet wat hier allemaal bij komt kijken. Een harde eis die altijd terugkomt in de vacature Jeugdconsulent is dat je SKJ geregistreerd bent. Dat kan een voorinschrijving zijn, maar besef je dat zonder SKJ werken als Jeugdconsulent niet mogelijk is.

Als Jeugdconsulent speel jij op in situaties waarin er binnen gezinnen veel spanning heerst. Het is daarom van belang dat je daadkrachtig en stressbestendig bent maar daarnaast ook rust kan bieden aan de cliënt. Daarnaast ben jij empathisch en denk je écht in oplossingen.

Misschien wel belangrijker is dat je ook relevante werkervaring hebt die overeenkomen met wat in de vacature Jeugdconsulent genoemd is. Denk hierbij aan het opstellen van ondersteuningsplannen en indiceren, voeren van regie en inschatten veiligheidssituatie.

Heb je al ruime ervaring als Jeugdconsulent of ben je je nog aan het oriënteren? Wil je weten of jouw ervaring aansluit bij de onze actuele vacature Jeugdconsulent?

Neem dan contact met ons op. In een persoonlijk gesprek bespreken wij graag de mogelijkheden.

op de werkvloer

Ben je geïnteresseerd?

×

 

Hallo!

Voor vragen kan je terecht bij Bas!

×