De kanteling, gekantelde competenties?
De Rijksoverheid en Provincies hebben per 1 januari 2015 verschillende taken en verantwoordelijkheden overgedragen aan de Nederlandse gemeenten, met de verwachting dat zij meer ondersteuning op maat kunnen bieden. De gemeenten worden daarbij verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, Jeugdwet en WMO 2015.
De decentralisatie vraagt in veel gemeenten om ingrijpende veranderingen, in zowel de interne organisatie als in de relatie met de burgers en partnerorganisaties. Het vraagt om een nieuwe denk- en werkwijze; de omslag van claim- en aanbodgericht werken naar vraag- en resultaatgericht werken. Op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning betekent dit dat de uitvoerende medewerkers veelal de vraag achter de vraag dienen te achterhalen, om uiteindelijk oplossingen te genereren die relatief weinig kosten maken.
De werkwijze van deze consulenten maakt een ‘kanteling’ door; een geheel andere aanpak en een nieuwe competentieset. Wat de competenties van deze nieuwe manier van werken zijn en hoe deze ontwikkeld kunnen worden, is de kern van dit onderzoek.
Vanuit Marcenbas houdt de stagiaire Katja Visser, student Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden, zich bezig met dit onderzoek.